Avui els socis han fet una sortida cap a Sitges per admirar part del seu passat històric.
La Ruta de les cases dels americans fa referència als milers de joves que se’n van anar a les colònies espanyoles a finals del s. XVIII i a la tornada es van fer construir grans mansions, segons l’estil de moda del moment.
L’oportunitat de viatjar va ser possible gràcies a l’obertura del lliure comerç declarat pel Rei Carles III, molts se’n van anar a les Filipines, Cuba i Puerto Rico, la seva fi era fer fortuna.
Alguns ho van aconseguir, van obrir els seus propis negocis i van arribar a crear autèntics imperis.
Quan va començar la guerra de Cuba i es perden les colònies espanyoles, molts tornen als seus països natals i seran els anomenats americans a la comarca del Garraf.
Aquests van formar la nova burgesia sitgetana, van embellir la vila construint-se les seves ostentoses cases, neoclàssiques, eclèctiques o modernistes, van donar una empenta de prosperitat convertint Sitges en una vila moderna, oberta al futur i van deixar un patrimoni arquitectònic a molts racons de Sitges de gran bellesa.
Amb la Ruta de les Cases dels Americans hi ha la historia de molts d´aquests homes que van passar la seva joventut a Cuba i la seva maduresa als seus pobles natals.
Molts amb els seus diners van modernitzar la Vila, van portar aigua potable, van urbanitzar nous carrers, van invertir en art…A Sitges tenim una seixantena de cases d’americans ubicades a diferents barris del poble, l’eixample, on hi ha la majoria de les cases modernistes i els carrers que baixen fins a la platja on trobem les cases neoclàssiques.