La Calçotada 2025

Avui un grup nombrós de socis hem anat a fer la tradicional calçotada al Pla de Santa Maria (Valls).

 

Primera parada...degustació de galetes Rifacli (molt bones) que fa més d’un segle que a  elaboren les galetes artesanes seguint receptes tradicionals.

 

 

Segona parada…Montblanc.

 

Que és la capital de la comarca tarragonina de la Conca de Barberà. El seu nucli urbà es troba situat al sud de la comarca on conflueixen els rius Francolí i Anguera, al peus del Pla de Santa Bàrbara. Montblanc doncs, és a uns 350 metres d’altitud, tot i que el punt més alt del seu terme municipal és de 1.126 metres, cim de la Mola d’Estat. Limita amb la Serra Carbonària i les Muntanyes de Prades.

 

 

El terme municipal de Montblanc està format pels agregats de la Guàrdia dels Prats, Lilla, Prenafeta, Rojals i el Pinetell, i els llogarrets de la Bartra, Rojalons, els Cogullons i la Barceloneta.

 

 

La història de Montblanc es remunta al 1163 quan Alfons I va atorgar la carta de població a Pere Berenguer de Vilafranca. La població va créixer ràpidament i Montblanc es convertí en una important població. En són mostra el recinte emmurallat d’uns 1.500 metres, format per una trentena de torres merletades. La muralla data del segle XIV i la seva construcció va ser ordenada per Pere III el Cerimoniós, amb motiu de la guerra contra Pere el Cruel de Castella. Antigament hi havia 4 portals d’entrada a la vila dels que avui només en queden d’originals el portal de Sant Jordi i el portal de Bové. El tram més destacat de la muralla és el Baluard de Santa Anna, situat al punt més elevat d’aquesta. Amb el nom del Foradot es coneix un dels punts de la muralla amb millor perspectiva ja que està situat davant d’una gran esplanada. En aquest punt actualment s’hi celebra la representació de la Llegenda de Sant Jordi durant la Setmana Medieval de Montblanc. Segons el Costumari Català de Joan Amades, és a Montblanc on va tenir lloc la lluita entre el cavaller Sant Jordi i el drac.

 

 

A més del recinte emmurallat, cal destacar també l’església de Santa Maria la Major, també coneguda com la Catedral de la Muntanya, una impressionant església gòtica que es va començar a construir a la primeria del segle XIV i que va quedar incompleta degut a la Pesta Negra. Durant la Guerra dels Segadors va quedar malmesa i la seva façana es va reconstruir el segle XVII, amb estil barroc.

 

 

Tercera parada… dinar (calçotada)

 

Envoltada de conreus, a peus de la Serra de Miramar, s’hi pot trobar la Masia del Pla.

Una Masia d’estil català, que ha sofert diverses ampliacions i reformes al llarg de la seva història.

 

Els amplis menjadors es combinen amb espais privats acollidors pels àpats més relaxats, tot això servit per un ampli equip interessat a fer agradable la vostra estada i que no oblida en cap moment la qualitat del menjar servit a taula per fruir d’una de les cuines més reconegudes a la comarca de l’ Alt Camp.

 

En un ambient acollidor i molt familiar, al Restaurant Masia del Pla oferim una cuina elaborada amb productes de temporada.

 

La nostra cuina, dins de la tradició de la cuina catalana, es permet certes llicències combinant productes autòctons de la nostra terra amb altres ingredients.

Una de les nostres especialitats en Temporada (de Novembre a Març) és la Calçotada. Calçots escalivats amb el foc de les redoltes i la carn cuita a la brasa.

Date

8 de febrer de 2025