Salou Maig 2023

Un grup de persones han gaudit d’uns dies d’esbarjo a Salou!!!

 

Una mica d’història d’aquesta població costera.

 

Disposa de  25 platges de sorres fines i dorades, d’aigües profundes i cristal·lines i cales, 9 de les quals estan equipades amb serveis per a l’usuari.

 

 

El Camí de Ronda descobreix la gran riquesa natural i paisatgística de la zona. A més de les diferents panoràmiques que es poden descobrir en el trajecte, el camí discorre per diferents cales i platges de Salou, convertint-se en una forma diferent de descobrir la zona de Cap Salou.

 

Des de Pilons, el sender es dirigeix al nord i passa per la platja Capellans, on es poden ser les restes de l’antic llatzeret, construït en 1829. El recorregut continua per la cala Llenguadets, des d’on es poden observar els búnquers construïts durant la Guerra Civil. L’últim tram correspon a la platja Llarga, un entorn natural i allunyat de la zona turística.

 

Encara que el camí aconsegueix una altura màxima de 77 metres respecte al nivell de la mar, amb trams que tenen una petita dificultat, la major part del recorregut és practicable per a tothom.

 

Salou és un lloc únic, i el Passeig Jaume I encara més. Pocs llocs es transformen tant durant el dia. El Passeig de Salou és un escenari molt estimat pels habitants del municipi i per tots els turistes que visiten la capital de la Costa Daurada.

 

De bon matí, quan la llum càlida del sol comença a despuntar, el Passeig Jaume I és l’escenari ideal per córrer. Durant les primeres hores del dia, el Passeig Jaume I és ple de vida. Les majestuoses palmeres són la millor protecció solar per als vianants que recorren aquesta artèria principal de la façana marítima de Salou que, a mesura que el dia s’acaba, es vesteix de festa per acollir aquells que passegen a la recerca de la fresca marinada.

 

Aquí hi ha les impressionants fonts ornamentals de Salou. Per aquest motiu, durant l’estiu, petits i no tan petits passegen per aquest lloc per, entre mossegades als seus gelats, refrescar-se pels recorreguts que proposen els sortidors d’aigua, entre els quals destaca la Font Cibernètica, la Font Laberint i la Font Lluminosa.

 

 

Un dels llocs d’interès més destacat del Passeig Jaume I és el Monument de Jaume I que es troba al bell mig del passeig. Aquesta escultura evoca la data històrica del 5 de setembre de 1229, en què la flota catalana comandada pel rei Jaume I va sortir d’aquest punt per conquerir Mallorca.

 

Aquest conjunt escultòric està format per un vaixell de vela amb la figura del rei Jaume I de pedra i el cavall en pedra revestida de pa d’or. El monument, que presideix el principal passeig de Salou, es va inaugurar el 28 de novembre del 1965, i és obra de l’arquitecte Salvador Ripoll i de l’escultor Lluís Maria Saumells.

 

El Far de Salou és un dels llocs d’interès més visitats en el nostre municipi per les seves impressionants característiques. Un alè de brisa marina t’embolcalla quan recorres el Camí de Ronda, d’uns 300 metres, que envolta el Far de Salou. Aquesta ruta que inclou aquest lloc turístic permet al visitant pràcticament l’aigua i gaudir d’un entorn natural de gran bellesa, a l’abric de la costa abrupta i allunyat del soroll de la capital de la Costa Daurada.

 

El far va ser inaugurat l’abril de 1858 i disposa d’una torre central de color vermell que encara avui, diàriament, il·lumina el golf de Sant Jordi de la Costa Daurada. Disposa d’una llum blanca alimentada per oli d’oliva, que es pot albirar des de 14 milles. Els encarregats del seu funcionament eren dos torrers, però a mesura que van passar els anys, la tecnologia es va anar implementant. Al costat es troba un altre edifici que va ser ocupat per l’enginyer i el torrer.

 

La restauració del lloc es va realitzar d’una manera molt respectuosa amb l’entorn natural. Així, es poden veure plantes autòctones com l’esparreguera, el pi blanc, el lliri de mar, l’atzavara o l’albellatge, entre altres. Així mateix, tres miradors distribuïts al llarg del recorregut permeten detenir-se i gaudir de la Costa Daurada amb tota la seva esplendor. Un dels més singulars és el mirador sud, des del qual s’albiren les muntanyes de la serra de Llabería. En aquest punt també es pot gaudir amb la visió de la vintena d’ocells marins que freqüenten aquest lloc.

 

 

La Font Cibernètica és una de les Fonts Ornamentals de Salou. Està situada prop del Port i de l’Espigó del Moll, just davant del Patronat de Turisme de Salou. Un petit llac artificial acull una filera d’assortidors que culminen en un petit pont, dissenyat perquè grans i petits puguin caminar per sota d’uns increïbles dolls d’aigua. Al capvespre i segons temporada, es pot gaudir d’un impressionant espectacle d’aigua, llum i música.

 

Salou va obtenir el segell de DESTINACIÓ DE TURISME ESPORTIU atorgat per l’Agència Catalana de Turisme l’any 2013, que certifica que el municipi disposa d’uns equipaments i serveis d’alta qualitat per a la pràctica d’esport a tots els nivells: d’elit, professionals, aficionats i turistes. La primera modalitat va ser la de futbol, amb les instal·lacions del Futbol Salou Sports Center. L’any 2016, Salou va ampliar la seva certificació en Turisme Esportiu amb la modalitat de vela lleugera amb les instal·lacions del Club Nàutic, aprofitant el gran potencial de les platges i dels recursos naturals marítims per a la pràctica d’activitats nàutiques. Al 2018 es va aconseguir la certificació en cicloturisme, acreditant el municipi com a destinació ideal per als professionals i aficionats a la bicicleta, oferint recorreguts, empreses i allotjament especialitzat. Al 2020 Salou va aconseguir la marca Golf i al 2021 la destinació aconsegueix certificar-se amb la modalitat de Triatló. Salou ha estat i és seu de diferents proves esportives a nivell nacional i internacional: Challenge Salou, Rally RACC Costa Daurada, Raceboard Worldchampionship, Mare Nostrum Cup i subseu dels Jocs del Mediterrani 2018, entre d’altres.

 

Salou compta amb tots els ingredients de cuina globalitzada. Si et preguntes on menjar a Salou, disposem d’una àmplia varietat. Des de restaurants que aposten pels productes de proximitat, a locals de cuina ràpida o cuina de mestissatge.

 

L’eix comercial es divideix en 3 grans àrees: Zona Centre, Zona Llevant i Zona Est.

 

La Zona Centre (C. Barcelona, ​​Via Roma i voltants) inclou una gran varietat de comerços que romanen oberts durant tot l’any, des del petit comerç fins a botigues de marques reconegudes. T’animem a passejar pels animats carrers per als vianants del Barri antic (C. Ponent, C. València i voltants) on trobaràs tot el que cerques.

 

Et recomanem la visita al Mercat Municipal (obert de dilluns a dissabte als matins, i a l’estiu obert també a les tardes) amb una vintena de parades i amb productes de primera necessitat: fruita i verdures fresques, carnisseries, peixateries i productes gastronòmics selectes. Tots ells configuren una extensa varietat que garanteix la compra ideal per a tots.

 

Els dilluns al matí, al voltant del Passeig 30 d’Octubre, trobem el Mercat ambulant Setmanal (9h a 14h) que ofereix als compradors articles de roba, detalls per a la llar i tota classe d’accessoris. Sens dubte, és la millor manera d’aprofitar les millors ofertes i conèixer la cultura i gent del municipi.

 

La Zona Llevant és la més coneguda i transitada durant la temporada, sobretot a l’estiu. El Passeig Jaume I és un lloc ideal per a passejar, tant de dia com de nit. A més, ofereix una àmplia oferta comercial, gastronòmica i d’oci per a tota la família.

 

La Zona Est és la més turística (Av. Carles Buïgas, C. Saragossa i voltants) i conviuen durant la temporada d’estiu comerços i restaurants.

 

La nostra ciutat acull esdeveniments històrics, com la Festa del 30 d’Octubre –la qual commemora la Segregació de Salou– o la Festa del Calamar, la Calada de les Malles de Sant Pere i la processó de la Mare de Déu del 15 d’agost inspirades en la tradició pesquera.

 

La Xarxa de Cultura Tradicional Catalana de Salou aplega les entitats i les associacions que fomenten els elements d’origen tradicional i les d’animació de carrer. El 30 d’octubre, amb motiu de la Festa de la Segregació de Salou, tots els elements surten a la cercavila.

 

A més, compta amb elements tradicionals i populars que podràs trobar a les festes de la ciutat, com són els Gegants de Salou (els reis Jaume I i Violant) creats el 1987, la parella de pescadors (Ramon i Maria del Mar), una parella d’Arlequins, Gralleta (un gegant petit), Xaloc (un gegant que es transforma en un element de foc), i a Pentabrut i a Negrito.

 

Els esdeveniments del Seguici i el Cercavila els completen elements com el Ball de Bastons, vuit Nans i la Mulassa (Associació Sal-i-Ou) i l’espectacle de foc dels Diables Maleïts i les Bruixes Latemó, així com l’agrupació sardanista “Contrapunt d’Onades”. A més, el so dels Grallers “La Tarota” fa 25 anys que acompanya el seguici, els balls, el bestiari i els elements festius.

 

Entitats com el Grup Esplai Salou (encarregat de La Morena), Salou Teatre i el Grup de Dones completen una oferta cultural i festiva impressionant.

Date

8 de maig de 2023