Ametlla de Mar (Setembre 2022)

La nostra gent hi ha passat uns dies d’esbarjo.

A les Terres de l’Ebre, a la comarca del Baix Ebre, trobem el municipi de l’Ametlla de Mar, situat al bell mig del golf de Sant Jordi. Limita al sud amb el terme del Perelló; al nord-oest, amb el de Tivissa (Ribera d’Ebre); i al nord-est, amb el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp).

El seu perfil abrupte, constituït per bells penya-segats amb vegetació mediterrània, que acompanyats per les platges i cales, fan uns paratges meravellosos i verges de la únics a la Costa Mediterrània.

El camí de ronda GR92 també conegut com a sender del Mediterrani recorre tot el seu litoral i és una excel·lent manera de descobrir totes i cadascuna de les cales i platges de la població.

Amb 14 km de costa, l’Ametlla de Mar disposa de nombroses cales i platges que fan les delícies dels seus habitants i dels visitants que opten per descobrir-les quan arriba el bon temps.

Entre elles, múltiples platges verges, com Cala de l’Àliga o la Platja de l’Illot, i platges amb bandera blava, com les platges de Calaforn, Sant Jordi, L’Alguer, Pixa-Vaques i Calafató. També es pot gaudir d’una platja naturista, la platja Torrent del Pi, que és un indret idoni pels amants de la natura en estat pur. I la platja de Bon Caponet, una platja autoritzada per al bany de mascotes amb servei de dispensador de bosses i pipican.

Però no tot és platja a l’Ametlla de Mar.

Hi ha molts indrets per descobrir que captiven els qui els visiten.

Destaca especialment el Castell de Sant Jordi d’Alfama, una fortalesa de defensa construïda a la primera meitat del segle XVIII a un dels caps de costa del golf de Sant Jordi. Una fortalesa que va ser abandonada el 1650, després de ser bombardejada fins al seu ensorrament per les galeres espanyoles, però sobre els carreus de l’antiga fortalesa que no es van trencar es va construir l’actual fortalesa. El nou fortí marítim va ser edificat entre 1732 i 1733 amb l’objectiu de vigilar rutes marítimes.

Parlem també del Centre d’Interpretació de la Pesca “CIP”, ubicat a l’antiga llotja, i que ha esdevingut una sala d’exposicions polivalent on es duen a terme diverses activitats relacionades en l’àmbit marítim pesquer i la cultura marinera.

I el Club Nàutic de l’Ametlla de Mar, ubicat dins del port pesquer de la població.

Un altre dels atractius del municipi és la seva gastronomia.

Tant és així que, durant l’any, se celebren múltiples jornades gastronòmiques que atreuen molts visitants. Entre elles, la Diada dels Fideus Rossejats, les Jornades Gastronòmiques del Peix de Llotja, les Jornades Gastronòmiques de l’Ametlla de Mar, o les Jornades Gastronòmiques de la Tonyina.

Celebracions

El 2 de febrer, la Mare de Déu de la Candelera, patrona del poble. Es realitzen diversos actes durant uns quatre dies de contingut cultural, esportiu i religiós.

La setmana de Diumenge de Rams: se celebra la Fira Alternativa i de Productes Naturals, acompanyada de la Mostra d’oficis antics. Tot un seguit de parades amb productes artesanals i naturals (tallats de fusta, espècies, penjolls, etc.) formen aquesta fira que tradicionalment es munta a la Plaça Nova i als carrers adjacents.

L’1 de maig, la Diada de la Bicicleta. Els participants es desplacen des de davant de l’Ajuntament (Av. Batlle Josep Pijoan) fins al Mas Platé, escortats per les autoritats, a les 9 del matí. Un cop allí es fan diverses competicions (jocs esportius infantils, curses) acompanyades d’una botifarrada i sardines per a tothom.

La Diada al castell de Sant Jordi d’Alfama. Es duen a terme activitats de caràcter esportiu i gastronòmic: sardinada popular, concurs de paelles i diversos tornejos de futbol platja i voleibol.

Corpus Christi. Es decoren els carrers amb elements naturals, que formen les “catifes de Corpus”.

El 29 de juny, Sant Pere, patró dels pescadors. Es passeja el patró “a bord” d’una embarcació escollida i es fan diverses exposicions i competicions esportives (torneig 12h futbol sala, curses d’atletisme, curses de muletes).

El 3 de febrer del 2013, es van convertir en el primer municipi de les Terres de l’Ebre a tenir colla castellera. La colla castellera es diu Los Xics Caleros, i van descarregar un 4 de 6 amb agulla el dia de la seva estrena.

Des dels Quatre Cantons és una revista mensual, editada en català, de la localitat de l’Ametlla de Mar (Tarragona), que es distribueix gratuïtament a totes les cases del poble costaner. Va ser fundada el 2 de febrer de 1980, on es va publicar el número 0 de la revista, amb motiu de la Festa Major de la Candelera.

L’Ametlla de Mar té molt per oferir, i el seu entorn envejable dona moltes opcions per triar entre fer una bonica excursió, passar el dia a la platja, o gaudir d’uns àpats deliciosos.

 

Date

18 de setembre de 2022