Sortida Nadalenca (Desembre 2021)

Fira de Santa Llúcia, il·luminació carres i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Aquest és un conjunt modernista situat a la ciutat de Barcelona que fou projectat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Va ser construït entre 1902 i 1930 en dues fases: la primera, duta a terme per ell mateix entre 1902 i 1913, que consta de tretze edificis modernistes; i la segona, realitzada pel seu fill Pere Domènech i Roura a partir de 1920, que inclou sis edificis més d’un modernisme moderat, així com altres construccions posteriors. Tot i que no s’ha desenvolupat tot el projecte original, la seva notorietat ha estat reconeguda amb diversos premis i amb el reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997.

Edificat com un centre hospitalari modern i innovador, cent anys després ha deixat de fer aquestes funcions, que van ser traslladades, a partir del 2009, a un nou hospital dins del mateix recinte, en sintonia amb les necessitats del segle xxi. Després de quatre anys d’obres de restauració, el Recinte Modernista de Sant Pau es va inaugurar el 24 de febrer del 2014 per acollir, entre altres, centres de les Nacions Unides i de l’OMS.

Construït amb els materials i la decoració propis d’un modernisme amb inspiració neogòtica, en destaca la profusió de ceràmica, amb funcions profilàctiques i decoratives, maó vist i escultures que incorporen una àmplia iconografia on es mostra la visió religiosa i historicista de l’autor.

Per la gran quantitat d’edificis, la riquesa ornamental i el nivell de conservació, l’Hospital de Sant Pau és el conjunt més gran de l’arquitectura modernista catalana.

Date

30 de desembre de 2021